Există viaţă după infarct

 

Exista VIATA DUPA INFARCT!

Povestea dv. poate ajuta alti oameni si ii poate invata cum sa depaseasca mai usor experienta unui infarct.

Exista mii de persoane in Romania care au trecut prin experienta unui infarct miocardic. Fiecare dintre aceste persoane a luptat pentru a depasi acest moment, a invatat cum sa se readapteze la o viata normala, cum sa-si depaseasca angoasele si temerile, a facut schimbari in viata sa de zi cu zi si a invatat ca exista VIATA DUPA INFARCT.

 

Infarctul miocardic nu reprezinta intotdeauna sfarsit si moarte, ci o experienta - de cele mai multe ori traumatizanta - pe care o persoana o traverseaza de-a lungul existentei sale. Dupa un infarct pot aparea temeri legate de moarte, de reluarea durerii in piept, de pierderea capacitatii de munca, de limitarea vietii sexuale. Aceste lucruri sunt normale; in timp, aceste framantari vor disparea si va veti bucura din nou de viata. O buna idee este sa vorbiti despre ele cu cei din familie, cu medicul curant sau cu oameni care au trecut prin aceeasi experienta.

 

Poate ca, dupa infarctul pe care l-ati suferit, v-ati reorganizat viata, v-ati modificat obiceiurile si v-ati reconsiderat prioritatile. Poate ca v-ati inscris la triatlon sau ati participat la o alta competitie. Poate ca v-ati schimbat locul de munca si ati gasit o activitate mai putin stresanta sau solicitanta. Poate ca ati dat curs unui hobby pe care l-ati abandonat candva din lipsa de timp. Poate ca ati slabit spectaculos, ati renuntat la mancarea nesanatoasa sau la fumat si ati inceput sa practicati un sport.

 

Daca va numarati printre persoanele care au suferit un infarct si care doresc sa povesteasca aceasta experienta, impartasiti-va cu noi aceasta povestire! Dorim sa cream o comunitate a pacientilor supravietuitori, care isi continua VIATA DUPA INFARCT. Cautam povestiri si experiente de viata ale pacientilor care pot fi o sursa de inspiratie pentru alte persoane si care pot ajuta si pe altii sa depaseasca mai usor experienta unui infarct. Trei dintre cele mai frumoase si motivante experiente de viata vor fi premiate in luna decembrie 2016.

Cititi aici regulamentul concursului

Premiile care vor fi acordate in cadrul acestei campanii sunt:

Premiul III - un tensiometru wireless
Premiul II - set tensiometru si cantar wireless
Premiul I - set tensiometru, cantar si glucometru wireless

 

Castigatorii campaniei 'EXISTA VIATA DUPA INFARCT' - decembrie 2016 

Premiul I - dl. Mihai Ionica

Domnul Mihai Ionica este autorul cartii "Fierastraul", publicata in anul 2016 la editura Eurostampa, in care a reusit sa descrie cu o abundenta uimitoare de detalii modul in care a simtit infarctul, interventia la care a fost supus, felul in care l-a sprijinit familia si cum a reusit sa-si reia activitatile sale zilnice.

 

Cu acordul dansului, prezentam mai jos cateva fragmente care descriu cele mentionate anterior:

"In dimineata zilei de 26 martie 2001, zorii acelei zile gaseau in persoana mea, in loc de luptatorul darz cu vicisitudinile vietii, un om rapus de propria lui darzenie. Cu alte cuvinte, fenomenul stres rosese de-a lungul timpului, miseleste, pana aproape la perforarea cailor sale de acces. Lucra destul de parsiv. Dar in dimineata acelei zile se hotarase sa-si definitiveze treaba. Vroia titlul suprem, adica viata mea. Vazuse ca eu i-am ignorat semnalele, deci a trecut brusc la atac.

...

Desi cu o buna perioada de timp inainte, semnalele erau aproape la foc continuu, atitudinea mea arata ca cea a unui boxeur care, prins in corzile ringului, naucit de loviturile adversarului, continua cu incapatanare sa se lase numarat, in speranta ca poate in acel rastimp si-ar mai fi revenit.

...

Ce poate fi mai straniu decat sa asisti la propriul tau sfarsit? Mai cumplit pentru cei ca mine este ca cei care nu se mai intorc nu au cum sa ne relateze fenomenul. Sunt sigur ca orice om care trece dincolo, macar pentru cateva clipe, se lupta cu neputinta de a se opune celui mai crunt fenomen, moartea. Asemenea multora, cine trece printr-o astfel de experienta se poate numi propriul lui erou, dar nu realizeaza ca o a doua viata este un adevarat miracol.

La o ora destul de matinala, m-am trezit din somn putin agitat, dar nimic concludent. Simteam nevoia sa fac o baie de aer rece, al diminetii de martie. Am iesit in curte. Cerul plin de stele arata ca urmeaza zorii zilei, reci, cu bruma. Relaxat, dar cu o ingrijorare fara motiv, am intrat in casa. Aveam senzatia ca va trebui sa raspund unei provocari. Incepuse sa ma cuprinda un soi de confuzie, insotita de dureri stomacale cu prelungire in pectorali. Incercam sa fac retrospectiva zilelor trecute, pentru a gasi carui fapt se datora. Ma gandeam si la alimentele consumate, dar sigur totul s-a rezumat, in mintea mea, la o simpla febra musculara, pentru ca in ziua precedenta umblasem singur cu o axa auto cam grea.

...

Cuprins de panica, totusi am iesit din nou in curte, in bustul gol si am inceput o serie de flotari si genoflexiuni, cu scopul de a-mi incalzi pectoralii in special. Primul lot de exercitii mi-a reusit. Vroiam sa continui sa fac cateva tractiuni la bara pentru covoare. Incercarea mi-a fost intrerupta de o insuficienta respiratorie. Din cat aer era in ograda mea, eu credeam ca se epuizase.

...

Dupa revenirea din randul celor muti, puteam doar sa-mi amintesc vag senzatia traita anterior. Am constatat cu stupoare ca nu puteam sa fac uz de rationament la fel ca inainte. Ma incerca o depresie. Nu stiam sa mai socotesc. Incercam sa-mi amintesc tabla inmultirii. Faceam eforturi sa reintru in normal. Dupa doua saptamani, teama ca voi ramane cu un handicap sever de memorie era ingrozitoare.

Am incercat sa compun un ansamblu din cateva piese la o remorca. Era vorba de un dispozitiv mobil in trei sau patru pozitii....Am incercat cateva ore sa ma concentrez. Desi era simplu, nu am reusit. M-am emotionat. Cred ca mi-au pornit lacrimile. Ma ingrozea ideea ca voi fi un simplu balast, ce putea impovara activitatea si chiar viata N. Ea ma incuraja. Aveam incredere in ea si m-am convins ca, cu rabdare, in timp incepeam sa-mi reiau activitatile."

 

Premiul II - dl. Gheorghe Domsa

"Da-exista! Am facut infarct in 2009! Am avut marele noroc sa "cad" pe mana domnisoarei doctor Vatca Liliana de la Spitalul Judetean Bihor, datorita careia traiesc, am o viata normala si speranta ca o voi duce-o mult si bine! Bineinteles ca iau medicamentatia prescrisa, ca am renuntat la tigari si la cafea si fac multa miscare! Conteaza mult sa vrei sa traiesti!!!! Practic, infarctul mi-a impartit viata in doua! Pana la 48 de ani am facut ce-am vrut, dupa infarct fac si ce trebuie!"

 

Adaugă Testimonial


^ Dacă filmulețul este deja pe YouTube
* - câmpurile sunt obligatorii