Angiografia periferică

Angiografia periferica (arteriografia) este o procedura diagnostica ce utilizeaza razele X si o substanta de contrast in vederea vizualizarii anatomiei arterelor periferice si a eventualelor leziuni (stenoze, ocluzii) produse prin depunerea de grasimi la nivelul peretilor acestora. Procedura este utila pentru explorarea bolii arteriale obliterante, indica locul exact si severitatea unei ocluzii si aduce informatii decisive in legatura cu tratamentul ulterior (medicamentos, interventional sau chirurgical).

Indicatii

  • arteriopatie periferica

Procedura medicala

Arteriografia se efectueaza sub anestezie locala si, de regula, pacientul nu resimte durere. In timpul procedurii, pacientul ramane constient si poate comunica cu medicul. Dupa realizarea anesteziei locale, medicul va introduce la nivel inghinal prin artera femurala sau la nivelul incheieturii mainii prin artera radiala un tub de plastic (introductor arterial).

In mai multe etape, sunt avansate catetere cu diverse forme pana la originea arterelor coronare si se injecteaza substanta de contrast, care permite vizualizarea arterelor si a fluxului sangvin in dinamica prin expunerea cu raze X. Aceste imagini inregistrate in dinamica alcatuiesc o angiograma.

In cazul identificarii unor leziuni, angiografia periferica se continua cu o procedura terapeutica:

  • tratament medicamentos
  • angioplastie periferica cu implant de stent(uri)
  • procedura chirurgicala

In cazul in care masura terapeutica recomandata este cea de angioplastie periferica, aceasta se poate efectua in cadrul aceleiasi proceduri interventionale.

Dupa procedura, fie ca este vorba despre arteriografie sau despre angioplastie (sau ambele), se efectueaza extragerea introductorului arterial si se realizeaza oprirea sangerarii, prin presiune manuala, urmata de realizarea unui pansament compresiv.

Angiografia periferica dureaza de regula cca 30-60 de minute.

La finalizarea procedurii, medicul va discuta cu pacientul rezultatul angiografiei, va raspunde intrebarilor acestuia si ii va prezenta cele mai bune solutii de tratament.

Pacientul va primi rezultatul scris impreuna cu imaginile din timpul procedurii.

Informaţii pentru pacienţi

Dicţionar de termeni medicali

Angiografia periferică