Angioplastia coronariană cu implant de stent

Angioplastia coronariana cu implant de stent (procedura coronariana percutana) este o procedura terapeutica prin care sectiunile ingustate sau obturate ale arterei coronare sunt dilatate sau largite. Angioplastia coronariana poate fi realizata ca procedura terapeutica programata sau in regim de urgenta.

Indicatii

  • durere toracica persistenta (angina pectorala)
  • angina instabila
  • infarct miocardic acut

 

Procedura medicala

Angioplastia coronariana cu implant de stent poate fi efectuata in continuarea unei coronarografii diagnostice sau separat de aceasta procedura diagnostica. Angioplastia coronariana se efectueaza sub anestezie locala si, de regula, pacientul nu resimte durere. In timpul procedurii, pacientul ramane constient si poate comunica cu medicul. Dupa realizarea anesteziei locale, medicul va introduce un ac special, de regula la nivelul incheieturii mainii prin artera radiala sau la nivel inghinal prin artera femurala. Pasul urmator este reprezentat de inserarea prin acul respectiv a unui tub gol (teaca arteriala) in artera aleasa ca abord, prin care medicul introduce, in mai multe etape, ghiduri si catetere, cu care se avanseaza pana la originea arterelor coronare. Ulterior, prin intermediul acestor catetere se injecteaza substanta de contrast, care realizeaza opacifierea arterelor coronare si o buna vizualizare a fluxului sangvin in dinamica la expunerea cu raze X.

Dupa identificarea leziunii (stenozei) considerata responsabila pentru  simptomele prezentate de pacient, se introduce un cateter special, prevazut cu un balonas, care este pozitionat la nivelul zonei de stenoza. Ulterior, prin umflarea balonasului, se produce dilatarea zonei de stenoza, prin aplatizarea si impingerea in lateral a placii de aterom si a peretilor arterei coronare, avand ca rezultat ameliorarea semnificativa a fluxului sangvin la acest nivel. Procedura este finalizata cel mai frecvent prin plasarea unui stent. Stenturile sunt dispozitive de mici dimensiuni, asemanatoare unor arcuri, care se introduc in interiorul arterei coronare cu ajutorul unor catetere cu balonas si se plaseaza la nivelul zonei afectate. Balonasul este umflat pentru a expanda stentul si pentru a comprima placa de aterom responsabila de aparitia stenozei. Apoi balonasul este dezumflat si cateterul retras, stentul ramanand permanent, pentru a mentine vasul deschis si a scadea riscul de aparitie a restenozei (reingustarii) acestuia.

In timpul unei proceduri se pot aborda una sau mai multe stenoze si pot fi necesare unul sau mai multe stenturi.

Dupa procedura se efectueaza extragerea tecii arteriale si se realizeaza compresiunea, de obicei manuala, a arterei folosite ca abord, urmata de realizarea unui pansament compresiv.

In cazul in care se intervine doar pe o sectiune a unei artere, procedura dureaza de regula cca 45-60 de minute. Daca se intervine pe mai multe sectiuni, procedura poate dura un timp mai indelungat. Pentru acest tip de interventie, este necesara spitalizarea pacientului pentru cel putin 24 de ore.

La finalizarea procedurii, medicul va expune pacientului rezultatul si concluziile angioplastiei. Pacientul va primi rezultatul scris impreuna cu imaginile din timpul procedurii.

Informatii pentru pacienti

Dictionar de termeni medicali

Informatii despre angioplastia coronariana cu implant de stent