Implantul de defibrilator cardiac

Defibrilatorul cardiac este un dispozitiv ce opreste la timp aritmiile ventriculare rapide si restaureaza ritmul cardiac normal. Defibrilatorul contine generatorul de impulsuri electrice si sondele care fac legatura la inima.

Defibrilatorul cardiac are dublu rol:

 • rol in detectarea aritmiilor ventriculare cu risc de deces si administrarea unei terapii antiaritmice la momentul necesar
 • rol de stimulator cardiac (intrand in functiune in perioadele cu frecventa cardiaca scazuta sau la aparitia unor pauze in ritmul cardiac)

Indicatii

Implantul de defibrilator cardiac este indicat pentru pacientii ce prezinta afectiuni cardiace cu risc de moarte subita.

Descriere procedura

Implantul de defibrilator se efectueaza, de regula, sub anestezie locala. In timpul procedurii, pacientul ramane constient si poate comunica cu medicul. Dupa realizarea anesteziei locale, medicul va efectua o mica incizie sub clavicula stanga.

In timpul procedurii, sondele sunt introduse printr-o vena din zona claviculei pana in interiorul inimii. Ulterior, acestea sunt conectate la inima si la generatorul de impulsuri electrice, care este introdus sub piele in zona muschilor pieptului.

Dupa efectuarea procedurii, plaga este inchisa cu 1-2 fire de sutura si se aplica un pansament compresiv pentru a preveni hemoragiile locale. Pansamentul este indepartat in maxim 24 de ore si este inlocuit cu o compresa sterila.

Functionarea defibrilatorului este testata si ajustata in functie de caracteristicile fiecarui pacient. Bateria unui sistem de defibrilare implantabil are o durata de functionare cuprinsa intre 5 si 10 ani. Aceasta depinde de tipul si de frecventa impulsurilor emise de dispozitiv.

Indicatii pre-procedurale

 • procedura de implant de defibrilator se efectueaza in urma indicatiei medicului cardiolog
 • procedura se efectueaza cu spitalizare de minim 1-2 zile
 • pacientul nu trebuie sa manance cu minim 6 ore inainte de interventie
 • pacientul trebuie sa informeze medicul in legatura cu orice alergii la medicamente, substanta de contrast, probleme de coagulare
 • pacientul trebuie sa informeze medicul in legatura cu schema de tratament in curs (in special daca sunt administrate medicamente anticoagulante sau pentru diabet)

Indicatii post-procedurale

 • repaos pana la vindecarea plagii (aproximativ 7 zile), fara miscari ample si efort fizic cu bratul de partea caruia este incizia.
 • administrarea de tratament antibiotic pentru a preveni eventualele complicatii infectioase

IMPORTANT! Modul in care aparatul va administra tratamentul in cazul detectiei unor episoade aritmice depinde de tipul si caracteristicile aritmiei prezentata de pacient in antecedente. De aceea, daca exista inregistrari ECG ale respectivelor aritmii, acestea trebuie puse la dispozitia medicului curant.

Tratamentul antiaritmic administrat de defibrilatorul cardiac poate fi resimtit sub forma de palpitatie rapida sau senzatie de electrocutare.

Tratamentul antiaritmic oferit de defibrilatorul cardiac poate fi:

 • Stimulare antitahicardica: consta in stimularea foarte rapida a inimii, la o frecventa cardiaca mai mare decat cea a aritmiei in rafale de cateva secunde, pana la oprirea aritmiei.
 • Soc electric intern - pentru situatiile in care tahiaritmia nu poate fi intrerupta prin astfel de stimulari repetate, defibrilatorul emitand un singur impuls de intensitate crescuta. De obicei, acesta este resimtit de pacient ca o durere sau senzatie de electrocutare. Poate fi unic sau multiplu si este administrat in mod repetat de catre defibrilator pana la oprirea aritmiei.

IMPORTANT! Daca este necesara o perioada mai lunga de terapie antiaritmica pana la oprirea tahicardiei/fibrilatiei ventriculare, poate exista o scurta perioada de pierdere a constientei. De aceea, pacientul va trebui sa se aseze in clipa in care simte palpitatii/soc electric, pentru a evita posibilele traumatisme prin cadere.

In cazul in care pacientul a primit un soc electric intern, chiar daca apoi este asimptomatic, trebuie sa se prezinte de urgenta la cel mai apropiat cardiolog pentru o evaluare generala, iar apoi la verificarea defibrilatorului cardiac si eventual reprogramarea parametrilor de functionare ai aparatului.

Dupa implantul de defibrilator cardiac, medicul curant poate interzice practicarea unor activitati pe o perioada limitata sau permanent, in functie de profilul de risc aritmic si pana la verificarea eficientei terapiei antiaritmice oferite de aparat.