Închiderea canalului arterial persistent

Inchiderea canalului arterial persistent se poate realiza pe doua cai:

 1. interventionala, este metoda de electie atunci cand se poate realiza. Procedura consta in plasarea in laboratorul de cateterism a unui dispozitiv special (coil – spirala metalica) la nivelul canalului arterial persistent, obtinandu-se astfel in majoritatea cazurilor inchiderea canalului (initial prin formarea unui tromb – cheag sanguin si ulterior prin aparitia unui tesut de fibroza in jurul dispozitivului). In ceea ce priveste tehnica de amplasare a acestui dispozitiv, pacientul trebuie informat asupra faptului ca pregatirea si tehnica sunt, din punct de vedere al acestuia, oarecum similare efectuarii coronarografiei. Astfel, dupa pregatirea si dezinfectarea prealabila a zonei de abord, medicul va realiza o incizie de mici dimensiuni (milimetrica). Prin aceasta incizie va introduce o teaca (un tub subtire, gol, de mici dimensiuni) si ulterior un cateter cu ajutorul caruia va pozitiona la nivelul defectului dispozitivul de inchidere.

  Avantajele metodei sunt foarte importante: traumatismul pacientului este minim comparativ cu inchiderea pe cale chirurgicala, spitalizarea este foarte scurta, iar in mainile unui medic experimentat complicatiile legate de procedura sunt aproape nule.

  Dintre posibilele complicatii putem totusi aminti (pentru o informare cat mai exacta a pacientului):
  • aparitia de echimoze (vanatai) sau hematoame la locul de punctie
  • infectie si durere la locul de punctie
  • hemoragii mai importante ce pot necesita transfuzii (trebuie informat medicul de eventualele probleme de coagulare ale pacientului)
  • migrarea dispozitivului de la locul implantarii sale
 2. chirurgicala, modalitate de inchidere a canalului arterial aleasa in conditiile in care nu se poate realiza inchiderea prin abord percutan (inchiderea interventionala). Procedura chirurgicala prezinta totalitatea riscurilor legate de o interventie chirurgicala in sfera cardiaca.