Închiderea defectului septal atrial

Interventia de inchidere a DSA se poate realiza fie:

  • interventional, prin plasarea unui dispozitiv tip “umbreluta” la nivelul DSA, care inchide comunicarea anormala dintre cele doua atrii (decizia aplicarii acestei proceduri este luata de medicul dumneavoastra cardiolog in functie de caracteristicile anatomice ale DSA, de localizarea acestuia si de statusul clinic al pacientului).

    Procedura se realizeaza printr-o tehnica oarecum similara angiografiei. Astfel, dupa anestezie locala, medicul va efectua o incizie de mici dimensiuni la nivel inghinal (a plicii coapsei). Prin aceasta incizie milimetrica, medicul va introduce o teaca (un tub subtire, ingust) si prin aceasta, un cateter pe care il va avansa pana la nivelul cordului. Prin acest cateter, medicul va introduce dispozitivul de tip umbreluta pe care il va plasa la nivelul DSA. Initial, acest device va fi mentinut la nivelul defectului datorita diferentelor presionale pentru ca, in timp, acest device sa fie “incorporat” la nivelul septului interatrial prin procesul de epitelizare.

    Rata de succes in cazul inchiderii percutane a DSA (inchidere interventionala a defectului in cazurile selectate de medicul cardiolog ca fiind adecvate pentru aceasta procedura) este cuprinsa intre 96 si 100%.

    Complicatiile inchiderii percutane prin device sunt relativ limitate si constau in posibila eroziunea in timp a device-ului, aparitia aritmiilor atriale, disfunctia de valva mitrala. Marele avantaj al acestei metode consta in caracterul minim invaziv al procedurii si recuperarea rapida a pacientului post procedural.
  • chirurgical pentru cazurile de DSA ce nu se preteaza inchiderii cu dispozitiv.

    Complicatiile inchiderii chirurgicale a DSA sunt reprezentate de: mici defecte septale interatriale reziduale, hipertensiune pulmonara evolutiva, insuficienta cardiaca dreapta.