Să înţelegem activitatea electrică normală a inimii

Inima functioneaza urmand o anumita succesiune de semnale electrice. Aceste semnale produc contractia muschilor din fiecare din cele patru camere intr-o anumita ordine. Daca aceste semnale electrice se modifica, inima nu mai pompeaza sangele asa cum ar trebui. Secventa unei batai de inima poate fi vazuta in imaginea alaturata.

Nodul sino-atrial din atriul drept este ca un timer: trimite un semnal electric la intervale regulate (cca 60-80 pe minut in repaos si un numar mai mare de semnale la efort). Fiecare impuls se resimte in ambele atrii, cauzand contractia acestora. Contractia atriilor impinge sangele intr-un singur sens, prin valve, in ventriculi.

Impulsul electric trece apoi prin nodul atrioventricular in partea inferioara a atriului drept. Nodul atrio-ventricular actioneaza ca o punte de legatura intre atrii si ventricule. Acesta poate limita numarul de impulsuri electrice care sunt conduse de la atrii la ventricule si poate sa incetineasca usor impulsul electric. Cea mai mare parte a tesutului dintre atrii si ventricule nu conduce acest impuls electric. Exista insa o banda subtire de fibre conductoare numite fascicol atrioventricular care actioneaza ca niste fire si care conduce impulsul din nodul atrio-ventricular in ventriculi.       

Fascicolul atrio-ventricular se imparte in doua: ramura stanga si ramura dreapta. Aceste ramuri se impart ulterior in mai multe fibre ce poarta impulsul electric prin ventriculi. Ventriculii se contracta si imping sangele prin valve catre artere, dupa cum urmeaza:

  • arterele ce pleaca din ventriculul drept duc sangele la plamani
  • arterele ce pleaca din ventriculul stang duc sangele la restul corpului

Urmeaza un scurt repaos al inimii numit diastola. Sangele vine apoi catre inima prin vene si umple atriile in timpul diastolei:

  • venele care vin in atriul stang aduc sange oxigenat de la plamani
  • venele care vin in atriul drept aduc sange neoxigenat din restul corpului

Secventele de mai sus se reiau la fiecare bataie de inima. Asadar, succesiunea impulsurilor electrice care strabat inima este importanta pentru ca aceasta sa bata in mod normal si regulat.